Thulogg

Thulogg

Att bygga en dator

ITPosted by Nils Thulin 2009-08-14 14:15:50

Har jag nämnt att jag har hunnit bygga ett 30-tal datorer vid det här laget?

Det hela började med att jag var så förbannad över att inte förstå hur datorer fungerar, så jag plockade isär min första Hem-PC, därifrån var steget inte långt att uppgradera komponenterna.

Hur som helst min son har en kamrat som behövde en ny dator, varpå jag erbjöd mig att bygga en. Dock ville han ha ett riktigt bra grafikkort, fixar jag lät jag meddela.

In på nätet, kolla prisjakt, hitta ett billigt och bra chassi (shuttle), bästa priserna för chassi och komponenter visar sig vara "Click OK", beställa och betala. Två dagar senare har jag alla prylar hemma, KUL, tänker jag, nu skall här grejas!

Det tar mig 30 minuter att plocka ihop datorn, men, grafikkortet är så djävla stort att jag får inte plats med någon cd-läsare (suck förbannat också). Dessutom så är jag tvungen att montera hårddisken på helt fel ställe (men när locket kommer på så syns inte det).

5 timmar senare, 15 omstarter och 4 blåskärmar så konstaterar jag att någon av delarna är defekt, men jag vet inte vilken. Jag lämnar Datordjäveln i delar på skrivbordet och deppar ett par dagar.

Vaknar dag 3 med förnyade krafter, jag byter grafikkortet och försöker installera på nytt, Blåskärm igen. 4 timmar senare så byter jag internminnen och kör en ny installation, äntligen fungerar det förbannade stycket dator som jag vill.

Kör alla uppdateringar som krävs, installerar alla bra och ha program, men då dyker det upp en ruta som säger att grafikkortet får för lite ström!!!

Va faen nu då, jag går in på tillverkarens hemsida och kollar, då visar det sig att grafikkortet behöver en extra strömsladd för att fungera 100%. Jag öppnar datorn igen och konstaterar då att ingen av kablarna jag har passar till grafikkortet, ut på nätet igen och kollar disskusionsforum för grafikkort, där får jag syn på att den skall vara en 6-pins adapter som man kopplar från grafikkortet till datorns ordinarie strömsladdar. In på dustin.se, som har det mesta, beställer en adapter, som tar ytterligare 2 dagar att få hem.

Adaptern är hemma, på plats och äntligen fungerar datorn som den skall, 7 dagar senare än jag lovat min sons kompis, suck.

Nu återstår bara arbetet med att returnera dom trasiga internminnena och cd-läsaren som inte passade, det är en operation med kundtjänst som tar ytterligare några dagar till, det är tur att man har all tid i världen för såna här saker och att jag är en fruktansvärt tålmodig person.

Om jag skall bygga någon mer dator? Jodå men inte med ett värstring-grafikkort som man knappt fär plats med.

  • Comments(0)//blogg.nilsthulin.com/#post6