Thulogg

Thulogg

Koppla av eller kort slut

ResaPosted by Nils Thulin 2010-07-02 14:29:08


Jag skulle delta i en session på politikerveckan i visby, men fick uppgifterna om detta väldigt sent så när jag väl skulle boka resa och boende så visade det sig näst intill omöjligt att få tag i resa eller boende som passade.
Jag funderade en stund och kom sen på att min kompis som har en 12 meters stålbåt var ledig så jag frågade honom om han kunde köra till Visby och stanna där några dagar, Självklart ville han det, vi fick två kamrater till ,med oss på resa,tanken var att vi skulle åka på Torsdag kväll, då turen tar 20 timmar med båten.

Någon dag innan vi skulle åka så grejade vi lite med båten, bytte bränslepåfyllningslock, skaffade ett nytt tändningslås (det gamla var trasigt). Inga konstigheter alls, tyckte vi.

Dagen D, vi kastar loss på Torsdag eftermiddag, motorn startar, vi skall bara åka bort till sjömacken och bunkra vatten och olja, humöret är på topp, motorn brummar fint. Precis efter att vi förtöjt vid bryggan går en av oss ner i båten och upptäcker att det skriker från maskin och att det luktar bränt. Vi står helt handfallna, men lyfter sedan på durkarna till maskin, det formligen väller ut rök, illa luktar det. Vad har hänt??
Vi försöker starta igen men startmotorn rör sig inte alls. Nu är goda råd dyra, tre timmar senare och efter samtal med varvet så har vi konstaterat att startmotorn har brunnit opp, den låg på hela vägen när vi körde och bunkrade, det har kopplats fel i elsystemet när vi bytte tändningslåset.

Som tur är så får vi tag i en ny startmotor och en kille som kan el, startmotorn och elen är fixat på en timme, nu kan vi köra. Nehej, det kunde vi inte alls, batterierna har dött, så efter lite rådslag så ringer vi Assistanskåren som kommer med lastbild för att ge oss starthjälp men batterikablar, inte heller detta tycks hjälpa (låt vara att vi hade försökt att ladda fel batterier, men det visste vi inte då).

Klockan är nu midnatt och vi ger upp men skickar ett sms till duktig elektriker som vi hoppas kan komma på morgonen. Vi vaknar vid 6 på morgonen fortfarande i Karlskrona och äter frukost, vid halv 9 kommer elkillen och mäter upp batterierna,

dom är helt slut, så vi köper två nya (1500kr) och sätter in, nu är klockan 10 och äntligen startar båtfan, så en dag försenad men fortfarande på gott humör så stävar vi kosan mot den interkontinentala ön Gotland, vi är framme Lördag morgon om det tekniska i båten vill.

Sensmoral, rör aldrig någonting som fungerar, även om det bara är ett tändningslås!!!

Vi tog oss fram i alla fall, kolla Micke utanför den typiska Gotländska kustlinjen.

Skepp Åhoj ....

  • Comments(0)//blogg.nilsthulin.com/#post22